Thursday 20 January 2011

Urban Invaders | final urban interventions

Αστική Πειρατεία | τελικές αστικές παρεμβάσεις

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010, η ομάδα Σχεδία οργάνωσε και πραγματοποίησε δύο καινοτόμες και ευφάνταστες αστικές παρεμβάσεις με τον τίτλο Αστική Πειρατεία. Οι ολοήμερες παρεμβάσεις έλαβαν χώρα σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη Λευκωσία ταυτόχρονα: στην πλατεία του Παλαιού Πυρήνα του Αγίου Δομετίου και στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στο Δήμο Έγκωμης. Οι αστικές παρεμβάσεις ήταν βασισμένες στο διάλογο που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες με τις τοπικές κοινότητες.

Η ομάδα της Έγκωμης προσωποποίησε το πάρκο και δημιούργησε το χαρακτήρα της κυρίας Παρκούλας, η οποία αφού συστήθηκε στους κατοίκους άρχισε να τους αφήνει μηνύματα που αφορούσαν το πάρκο. Η κυρία Παρκούλα ήταν η οικοδέσποινα της αστικής εκδήλωσης και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τη βοηθήσουν να βελτιώσει την εικόνα της. Οι σχεδιαστές ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες τις τοπικής κοινότητας δημιούργησαν ένα pop–up cafe, φτιαγμένο από πλαστικά και χάρτινα κασόνια. Οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να καθίσουν και να απολαύσουν τον καφέ ή το τσάι τους και τα κέικ φτιαγμένα από την κυρία Παρκούλα και να παίξουν δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια όπως τάβλι, που ήταν τυπωμένα στη επιφάνεια των τραπεζιών. Λίγο πιο κάτω παιδιά και έφηβοι λάμβαναν μέρος σε διαγωνισμό κατασκευής ενός καινούριου παιχνιδιού και ενός καταφυγίου για το πάρκο. Την ίδια ώρα παιδιά και μεγάλοι καλούνταν να φυτέψουν βολβούς λουλουδιών μέσα σε παλιές γλάστρες, πλαστικά αντικείμενα, βαλίτσες, άδειους σάκους παντοπωλείου, για να ομορφύνουν τον κήπο της κυρίας Παρκούλας. Επίσης η ομάδα χρησιμοποίησε τις άδειες δεξαμενές που βρίσκονται σκορπισμένες στο πάρκο και κάλεσε το κοινό να ‘ψαρέψει’ τις απόψεις των κατοίκων που είχαν δοθεί κατά την ερευνητική παρέμβαση.

Η αστική παρέμβαση στον παλαιό πυρήνα του Αγίου Δομετίου είχε σκοπό την αναζωογόνηση της πλατείας για μια μέρα και απευθυνόταν κυρίως στους έφηβους κάτοικους της περιοχής. Η ομάδα παρουσίασε το Σύστημα Υιοθεσίας της πλατείας σύμφωνα με το οποίο το κοινό μπορούσε να υιοθετήσει ένα μέρος της πλατείας για μια εβδομάδα και να ‘Δηλώσει υπεύθυνα φίλος της πλατείας’. Μετά το τέλος της εβδομάδας οι ανάδοχοι γονείς παραδίνουν τη σκυτάλη στον επόμενο γονέα τον οποίο εκείνοι θεωρούν ικανό. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο ολοήμερο εργαστήρι για την κατασκευή υφασμάτινων στεγάστρων για τη σκίαση της πλατείας και να παίξουν με τα κομμάτια γρασιδιού, φτιάχνοντας αυτοσχέδιες οάσεις πρασίνου. Τα στέγαστρα και τα κομμάτια γρασιδιού φυλάγονται στο κέντρο νέων που βρίσκεται απέναντι από την πλατεία και είναι διαθέσιμα επί καθημερινής βάσης, σε όποιον επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει στην πλατεία.

Οι αστικές παρεμβάσεις λειτούργησαν σαν παράδειγμα προς τους Δήμους, αποδεικνύοντας πως με λίγα και φτηνά μέσα μπορούν να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν ένα διάλογο με την τοπική κοινότητα για την αναζωογόνηση της περιοχής τους, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και τις επιθυμίες της. Οι δύο Δήμοι αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την επιθυμία τους για περαιτέρω συνεργασία με τις ομάδες.


Οργάνωση εγχειρήματος:
Σχεδία (Δέσποινα Χατζηλουκά, Μαρίνα Χατζηλουκά, Τζωρτζίνα Χειμαρρίδη)

Ομάδα Αγίου Δομετίου (συμμετέχοντες):
Τζούλια Καλημέρη, Λύδια Μανδρίδου, Όμηρος Παναγίδης, Νικόλας Χασαπόπουλος, Χρυσόστομος Ιωσηφίδης

Ομάδα ‘Εγκωμης (συμμετέχοντες):
Μυρτώ Αριστείδου, Φίλιππος Βασιλιάδης, Παναγιώτης Μηνάς, Ελένη Μούσκου, Νάταλη Στυλιανού, Πολύμνια Τομασίδου.

Επικοινωνία, Οργάνωση και Παραγωγή εκδηλώσεων:
Στέφανη Πολυκάρπου, Χλόη Χειμαρρίδη


Η Σχεδία θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Αντώνη Αντωνίου για την υπέροχη μουσική που συνόδευε τις παρεμβάσεις καθώς και την Άνναμπελ και τον Κωνσταντίνο για την παραγωγή των στεγάστρων στην πλατεία του Αγίου Δομετίου.


Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς και υποστηρικτές του εγχειρήματος:
Δήμος Αγίου Δομετίου
Δήμος Έγκωμης

Ματθαίος Ιωάννου Έτοιμο Μπετόν ΛΤΔ
Νίκος Ε. Ττοφαλλής Μεταφορές ΛΤΔ
Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου

Cartridge World

Coffee Direct

Οινοποιεία Κολιός
Οινοποιεία Βουνί Παναγιάς
Υπεραγορά Olympic
Φυτώρια Σολωμού

Παλαιός Πυρήνας Αγίου Δομετίου














Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού
, Δήμος Έγκωμης















Urban Invaders | Interventions Saturday 27th November. Come along!

English text follows below

Αστική Πειρατεία

Αγαπητοί φίλοι,

Τι μπορεί να συμβεί όταν μια ομάδα αποτελούμενη από δημιουργικά σκεπτόμενα άτομα συζητήσει με τις τοπικές κοινότητες για τα ζητήματα της γειτονιάς τους;

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε σε δύο μοναδικές, καινοτόμες και ευφάνταστες αστικές παρεμβάσεις το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 στην Πλατεία του Παλαιού Πυρήνα του Αγίου Δομετίου και στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στην Έγκωμη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας αποκαλύψουμε τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας με την τοπική κοινότητα, θα μπορέσετε να λάβετε μέρος στις δημιουργικές δραστηριότητές μας και θα δείτε τους χώρους να μεταμορφώνονται.

Οι παρεμβάσεις μας θα συνοδεύονται φυσικά με γευστικότατα ροφήματα, νοστιμότατα εδέσματα και μεγάλες δόσεις διασκέδασης!

Σας περιμένουμε!
Σχεδία | δημιουργούμε ανθρωποκεντρικές εμπειρίες

Πληροφορίες:
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010
Πλατεία του Παλαιού Πυρήνα, Άγιος Δομέτιος
Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού, Έγκωμη (παρά το Ιατρικό Κέντρο Ιπποκράτειο)
12:00 π.μ - 21:00 μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

Ομάδα Αγίου Δομετίου (συμμετέχοντες):
Χρυσόστομος Ιωσηφίδης, Τζούλια Καλημέρη, Λύδια Μανδρίδου, Όμηρος Παναγίδης, Νικόλας Χασαπόπουλος


Ομάδα ‘Εγκωμης (συμμετέχοντες):
Μυρτώ Αριστείδου, Φίλιππος Βασιλιάδης, Παναγιώτης Μηνάς, Ελένη Μούσκου, Νάταλη Στυλιανού, Πολύμνια Τομασίδου, Χλόη Χειμαρρίδη.


Οι παρεμβάσεις στηρίζονται από το Δήμους Αγίου Δομετίου και Έγκωμης.

….............................................................................................................

Urban Invaders

Dear friends,

What might happen when a team of creative thinkers inιtiates a diaolgue with local communities about their neighbourhood?

You are invited to two exclusive, innovative and creative interventions on Saturday 27 November 2010 at the Square in the heart of old Agios Dometios and Pontiakou Ellinismou Park in Egkomi, to see first hand the positive outcomes of our collaboration with the local community, take part in our entertaining activities and witness the park being transformed.

We will of course have be serving drink and delicious snack and cakes.

See you there!

Schedia | we create user-centered experiences

Information
Saturday 27 November 2010
Old Agios Dometios Square, Agios Dometios (next to Agios Dometios Cultural Centre)
Pontiakou Ellinismou Park, Egkomi (Next to Ippokratio Hospital)
12:00 pm - 9:00 pm
t: 99790336
Entrance free

Team Agios Dometios (participants):
Chrysostomos Josifides, Julia Kalimeri, Lydia Mandridou, Omiros Panayides, Nicolas Hasapopoulos


Team Egkomi (participants):
Chloe Chimarrides, Myrto Aristeidou, Panagiotis Minas, Eleni Mouskou, Natalie Stylianou, Polymnia Tomasidou, Philippos Vassiliades


The interventions are supported by Agios Dometios and Egkomi Municipality.