Sunday 21 November 2010

Αστική Πειρατεία | Ερευνητικές Εκδηλώσεις

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο εγχείρημα Αστική Πειρατεία πραγματοποίησαν το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 στο πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στην Έγκωμη και στην πλατεία του Παλαιού Πυρήνα του Αγίου Δομετίου ερευνητικές εκδηλώσεις με στόχο την προσέγγιση των τοπικών κοινοτήτων.

Χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους έρευνας οι ομάδες ξεκίνησαν ένα διάλογο με τους κατοίκους για τον τρόπο χρήσης των δημοσίων χώρων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τι περισσότερο θα ήθελαν να προσφέρουν οι χώροι αυτοί.

Η ομάδα της Έγκωμης (Μυρτώ Αριστείδου, Φίλιππος Βασιλιάδης, Παναγιώτης Μηνάς, Ελένη Μούσκου, Νάταλη Στυλιανού και Πολύμνια Τομασίδου) μετέτρεψε το πάρκο σε ένα ζωντανό χαρακτήρα, την κυρία Παρκούλα. Η τοπική κοινότητα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Κυρία Παρκούλα μέσα από μηνύματα που άφησε στην περιοχή όπου καλούσε τον κόσμο να μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με το πάρκο. Στη συνέχεια η Κυρία Παρκούλα, στην ερευντητική εκδήλωση, μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, έκανε ερωτήσεις στους συμμετέχοντες και ζητούσε να μοιραστούν μαζί της πως νιώθουν για το πάρκο, πως το χρησιμοποιούν και τι θα ήθελαν να αλλάξει. Το κοινό κλήθηκε να 'ψαρέψει' ερωτήσεις, να τις μαζέψει από τα δέντρα υπό τη μορφή καρπών, να ψηφίσει τι τους αρέσει στο πάρκο και τι όχι και φυσικά να αφήσουν τις σκέψεις τους και τις ιδέες τους να ‘ανθίσουν’ σαν λουλούδια. Η κυρία Παρκούλα τους ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους με ένα σακουλάκι που περιείχε χώμα και ένα βολβό και την πρόσκληση για την τελική εκδήλωση.

Η ομάδα του Αγίου Δομετίου (Χρυσόστομος Ιωσηφίδης, Τζούλια Καλημέρη, Λύδια Μανδρίδου, Όμηρος Παναγίδης και Νικόλας Χασαπόπουλος) χώρισε την πλατεία σε τέσσερις σταθμούς οι οποίοι απευθύνονταν σε διαφορετικά είδη κοινού. Οι συμμετέχοντες, δουλεύοντας πάνω σε μια μακέτα της πλατείας και χρησιμοποιώντας πλαστελίνη, μπογιές και μαρκαδόρους μπορούσε να εισηγείτε αλλαγές και προσθήκες στη διαμόρφωση του χώρου. Η ομάδα πρόσφερε τσιμπήματα και ζιβανία με αντάλλαγμα την καταγραφή των σκέψεων και απόψεων των συμμετεχόντων πάνω σε ένα μαυροπίνακα. Οι ηλικιωμένες κυρίες της γειτονιάς είχαν την ευκαιρία να διδάξουν στα μέλη της ομάδας τα μυστικά του πλεξίματος και κατά τη διάρκεια του μαθήματος να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη χρήση της πλατείας. Τέλος η ομάδα μετέτρεψε τον ήδη υπάρχοντα τηλεφωνικό θάλαμο της πλατείας σε θάλαμο καταγραφής σκέψεων πάνω σε χρωματιστά χαρτάκια. Ο θάλαμος πρόσφερε έναν ιδιαίτερο χώρο όπου το κοινό μπορούσε να αφήσει ανώνυμα τα σχόλιά του για το δημόσιο χώρο της γειτονιάς του.

Το υλικό θα αποτελέσει τη βάση των αστικών παρεμβάσεων που προγραμματίζονται για το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι δωρεάν και ανοικτές στο ευρύ κοινό.












No comments:

Post a Comment